La Nit reivindica les dones pioneres del sector TIC

22 març 2022
Comments: 0
Category: CIOs.cat
22 març 2022, Comments: 0

Més de 900 professionals i representants d’empreses, administració, entitats i institucions del món tecnològic es donaven cita ahir al vespre a l’Auditori de Barcelona en el decurs de la 27a Nit de les Telecomunicacions i la Informàtica, cita ineludible per a tot el sector TIC del país, que compta amb el recolzament i la participació activa de CIOs.cat.

L’Associació Catalana d’Enginyeria de Telecomunicació i Tecnologies Digitals (Telecos.cat) i el Col·legi Oficial d’Enginyeria en Informàtica de Catalunya (COEINF) tornaven a organitzar conjuntament aquesta trobada que enguany tenia com a protagonistes les dones pioneres del sector. Així, a banda de projectar un vídeo especial dedicat a elles(veure aquí), l’organització feia un homenatge a Asunción Moreno i Elena Bardají, pioneres a Catalunya a l’hora d’optar per unes carreres tecnològiques (Telecomunicacions i Informàtica), en un moment (finals dels 70-principis dels 80), en què la presència femenina era inexistent.  La ministra de Ciència i Innovació del Govern d’Espanya, Diana Morant, se sumava a aquest reconeixement amb una intervenció via vídeo on posava l’accent en la necessitat de promoure vocacions entre les nenes i les noies oferint-les referents on emmirallar-se.

Abans, però, Pedro Linares, president de Telecos.cat, i Eduard Martin, degà del COEINF, adreçaven als assistents unes paraules de benvinguda. Linares aprofitava la seva intervenció per reiterar la condemna dels col·lectius organitzadors a la invasió russa a Ucraïna, reivindicant la component ètica de la feina dels professionals de l’enginyeria i la necessitat de fomentar -i no reduir- la formació en tecnologia i filosofia en els currículums escolars. Martin, de la seva banda, feia esment de les iniciatives en marxa per erradicar l’escletxa digital i la de gènere, apel·lant a la unió d’esforços per continuar fent camí.

Lliurament de premis i cloenda del president

La gala també acollia, com és habitual, el lliurament dels Premis Salvà i Campillo, Alan Turing, Joan Clarke, del Premi a la Comunicació i Divulgació de les TIC, i del Premi d’Honor de la Nit (tota la informació delsguardonats aquí)-, a càrrec d’algunes de les autoritats participants a la cerimònia, com el vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, el secretari d’Estat de Telecomunicacions i Infraestructures Digitals, Roberto Sánchez, la tinenta d’Agenda 2030 de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet, o el president delegat de l’Àrea d’Innovació de la Diputació de Barcelona, Josep Arimany.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, tancava l’acte després de lliurar el Premi d’Honor. Durant la seva intervenció, es referia a Catalunya com a “terra d’oportunitats” pel que fa al sector tecnològic, afirmant que “disposem d’actius molt grans per ser altament competitius” i  posant com a exemple l’ecosistema d’empreses, els professionals, les universitats o les infraestructures, com el supercomputador Marenostrum o l’extensió de la fibra òptica. I afegia: “Però sobretot comptem amb el talent. Tenim el talent per fer tot el procés de digitalització del nostre país, un procés que ens permeti generar més oportunitats, que faci més petita i faci desaparèixer la bretxa digital en termes socials i territorials”.

Per acabar, l’habitual còctel-networkinges traslladava a l’exterior, on unes food-trucks servien un refrigeri individual als més de 900 assistents a la que ja és la 27 edició d’aquesta gran trobada del sector TIC del país.

Deixa un comentari