La “CIO Agenda 2021" de Gartner posa de relleu l’increment de la influència dels CIOs com a professionals de referència

15 desembre 2020
Comments: 0
15 desembre 2020, Comments: 0

Per primera vegada, i gràcies a l’acord establert l’any passat amb CIOs.cat, l’informe de la consultora internacional aborda la situació específica al nostre país amb la participació de 70 CIOs d’arreu de Catalunya

Una cinquantena de membres del Consell de CIOs de Catalunya participaven ahir a la presentació virtual i exclusiva de l’informe on la consultora internacional Gartner aborda els reptes i desafiaments dels CIOs del nostre país. I és que, per primera vegada i després del compromís assumit l’any passat amb CIOs.cat, la “CIO Agenda 2021” de Gartner analitza específicament la situació a Catalunya, fent una comparativa amb les tendències de la professió a nivell internacional.

L’acte -presentat i moderat per Fabrizio Magnani, Executive Parter de Gartner- arrencava amb les paraules de benvinguda del president de CIOs.cat, Luis Miguel Martin Montes, qui va voler posar de relleu la necessitat, en un món cada cop més global, de conèixer la realitat més propera, i el paper que en aquest sentit juga la comunitat de CIOs.cat, “que de manera totalment desinteressada, i sense cap afany de lucre, compleix aquesta funció a la perfecció”.

Tot seguit, prenia la paraula el secretari de Polítiques Digitals de la Generalitat, David Ferrer, qui es mostrava encantat “d’escoltar i aprendre d’aquells que estan al peu del canó”, posant l’accent en la importància del sector TIC com a autèntic motor de l’economia catalana. “Que el vostre lideratge en el sector tecnològic es vegi reflectit en trobades com aquesta és molt rellevant”, afirmava.

A continuació, arribava el torn de Daniel Sánchez Reina, l’analista de Gartner encarregat de desgranar les principals conclusions de l’informe, que resumia amb el titular : “És temps a Catalunya d’aprofitar el moment i merèixer els diners”. I és que -assegurava-, com a conseqüència de la pandèmia de la COVID-19, els CIOs han rebut una atenció per part dels CEOs sense precedents. “Aquesta relació més estreta, i l’increment de la seva visibilitat com a professionals de referència, proporcionen als CIOs una oportunitat històrica per consolidar la seva influència”, sentenciava.

Fins a 70 CIOs catalans han participat de l’enquesta realitzada per Gartner, que recull dades de prop de 1900 CIOs d’arreu del món. Algunes de les dades que es van comentar mostren que a Catalunya:

  1. La pandèmia s’ha demostrat com un accelerador digital dels negocis i un factor determinant per a la seva resiliència.
  2. La maduresa digital de les empreses està millorant.
  3. La digitalització dels processos interns avança a bon ritme vers una digitalització externa (cap al negoci) més lenta.
  4. La influència del CIO s’ha incrementat substancialment (en un 73%!). El repte és que aquesta influència no sigui conjuntural. Cal fer-la sostenible.
  5. Les altes expectatives de cara a 2021 poden quedar-se en un “wishful thinking” si els CIOs no condueixen adequadament la situació: actuant com a catalitzadors d’un “mindset digital” als comitès executius, qüestionant els productes i solucions no digitals que es posin sobre la taula, aprofitant els ecosistemes digitals ja existents, i evitant tornar al CIO pre-pandèmic.
  6. Malgrat la crisi, l’IT budget continuarà creixent durant 2021.
  7. A Catalunya les tecnologies percebudes com a “game changing” són -com a la resta del món- l’Artificial Intelligence (AI) i el Data Analytics (DA), però mentre que a nivell global els CIOs situen l’AI com a prioritària, al nostre país es prioritza el DA.
  8. Les inversions s’estan concentrant en el “remote work” (ciberseguretat, cloud, automatització de processos, etc). No es pot perdre de vista que seran les tecnologies “game changing” les que ens aportaran una posició estratègica.
  9. Cal posar el focus en els criteris d’IT Smart Spending, que no vol dir retallar, sinó demostrar que amb una bona gestió de la innovació digital es poden mitigar riscos, estalviar i tenir retorn.

Per acabar, s’obria un interessant debat moderat per Jordi Escalé, Executive Partner de Gartner, i amb Xavier Ballart, CIO de Lecta, i Toni Solé, CIO de la Universitat de Barcelona, com a participants. Aquest debat servia per oferir una visió completa dels reptes de la professió, tant des de la vessant de l’empresa privada com de la pública.

>>Consulteu la CIO Agenda 2021 de Gartner sobre Catalunya en PDF

Altres documents d’interès:

>>CIOs Must Turn to Business Challenges to Sustain Their Crisis Momentum

>>Identifying Digital Opportunities During and After the Pandemic

>>Spend Smarter to Accelerate COVID-19 Recovery and Renewal

Deixa un comentari