Ja disponible una nova edició del Baròmetre del sector tecnològic a Catalunya

21 desembre 2021
Comments: 0
Category: CIOs.cat
21 desembre 2021, Comments: 0

El sector TIC a Catalunya ha superat la pandèmia de la Covid-19 amb la previsió d’incrementar un 6% la facturació. Segons les dades recollides en el 13è Baròmetre del sector tecnològic elaborat pel CTECNO, l’ecosistema ratifica el seu pes creixent en el PIB català amb un 10% del total i el seu rol com a motor de transformació econòmica i social.

Un 65,10% de les empreses participants en l’informe, que ha recollit una participació rècord de 1.104 enquestats i comptat amb el recolzament de CIOs.cat, afirma que durant el 2020 ha mantingut o incrementat els seus resultats. Prop d’una quarta part ho ha fet amb una millora del 5%, i un 71,8% espera tancar l’any corrent amb una facturació superior a la dels 12 mesos anteriors.

Malgrat que la crisi sanitària va provocar estralls en l’economia, les TIC van mantenir una activitat intensa. L’estudi projecta superar la barrera de les 17.000 companyies al tancament del 2021, el que representaria un augment del 2,5% respecte de l’any anterior, però registra una davallada provisional en el nombre de treballadors, dels 129.000 empleats del 2020 als 114.000 del tercer trimestre d’enguany, com a efecte rebot del creixement exponencial registrat durant la pandèmia. No obstant això, un 61,5% dels participants en l’estudi preveu tancar el 2021 amb un increment de l’equip.

Les posicions amb més demanda per part de les empreses són les àrees de desenvolupament web (40,1%), Ciberseguretat (37,8%), núvol (34%), desenvolupament d’apps (31,6%) i intel·ligència artificial (27,9%). Precisament la manca de talent és una de les principals preocupacions dels actors de l’ecosistema TIC, sobretot la fuga d’especialistes a altres companyies. Les principals causes que s’atribueixen a aquest fenomen són els sous poc competitius (56,7%), pitjors condicions laborals que a altres països (52,8%) i una major contractació per part de les organitzacions de demanda (19,7%).

Per pal·liar la situació, un 73,5% de les empreses d’oferta de tecnologia ha declarat en l’informe que ha iniciat plans de formació, promoció i retenció de talent. De fet, la capacitació dels equips se situa com un dels deures pendents en el teixit empresarial, especialment en les companyies que no compten amb un departament TIC. D’aquestes, un 60,4% no ha ofert cap programa per actualitzar els coneixements de l’equip, mentre que sí que ho ha fet de forma generalitzada en la plantilla els que compten amb aquesta àrea en la seva estructura organitzativa.

Les dades obtingudes a partir de l’última edició de l’informe elaborat pel Cercle Tecnològic mostren com una estratègia cap a la digitalització dels equips genera resultats positius en la facturació. El 72,5% de les companyies no tecnològiques amb un departament de Tecnologies de la Informació i la Comunicació preveu millorar les xifres de negoci el 2021, mentre que només ho assoliran el 64,8% de les que no disposen d’aquesta àrea.

Els reptes d’una societat i economia de valor afegit

La 13a edició del Baròmetre del sector tecnològic de Catalunya s’ha elaborat en un context de nova normalitat postpandèmia. D’aquesta manera, l’informe de referència de les TIC ha permès mesurar el comportament de l’ecosistema en plena crisi sanitària i els aprenentatges obtinguts de cara a la construcció d’una nova societat i economia on la tecnologia té el repte de fer visible i tangible el seu poder transformador. Tant les empreses de demanda com les d’oferta puntuen l’ecosistema amb un 6,6 sobre 10, mantenint els resultats obtinguts en les anteriors edicions de l’estudi. Tanmateix, aquest 2021 s’ha pogut palpar una urgència en prioritzar accions de foment de la transformació digital de les empreses per fer el salt qualitatiu que posicioni el sector com a bandera d’una economia de valor afegit.

Descarrega del 13è Baròmetre del sector tecnològic de Catalunya

Deixa un comentari